Emhætte
Bolig tips

Så vigtigt er det at vælge den rette emhætte

Er der tale om en eftermontering af en emhætte eller en udskiftning af den nuværende, så er det rigtig vigtigt at vælge en, der passer til det eksisterende køkken. Der findes nemlig mange former for emhætter, og den, du vælger, skal passe på de eksisterende mål og eventuelt også til det skab, den er monteret i.

Er din nye emhætte en del af det køkken, du skal sætte op, så er det allerede udregnet, så du kan kaste dig ud i det med det samme.

Det er lige meget hvad vigtigt at vælge en, der ikke støjer for meget. Det vil du nemlig få den største glæde af, når du bruger den. Det sikres bedst med en ekstern motor, der for eksempel befinder sig oppe på loftet. Et pænt design, du godt kan lide, og som passer til dit køkken, er også blandt dine vigtige overvejelser.

De gode råd inden monteringen

For at sikre, at du også får det meste ud af din emhætte, skal du have nogle gode huskeregler med i baghovedet. Jo kortere din rørføring er, desto mere effektivt vil din nye emhætte suge. Det samme gælder for knæk på rørene. Jo færre knæk, desto mere effektiv udsugning.

Det er også en god idé at bruge rør, der er glatte, for det sikrer bedre mod kondens og for meget støj. Røret skal have en så stor diameter som muligt oveni. Det giver bedre plads til den luft, der suges ud, og det øger igen effektiviteten. Endeligt bør alle dine rør isoleres. Det hjælper igen til at modvirke både støj og kondens.

Du kan sætte den op selv

Det, der kan være det mest besværlige ved at sætte en emhætte op selv, er, at den skal tilsluttes udluftningskanalen samt elektricitet. Er der samtidig tale om en emhætte, der skal monteres i et allerede eksisterende skab, skal skabet også tilpasses dit arbejde. Er snedkerarbejde noget for dig, så kan du sagtens klare det selv, og ellers kan en fagmand altid hjælpe

Er der allerede et strømudtag til en emhætte, kan du klare elarbejdet selv. Mangler der et strømudtag, så kan kun en elinstallatør lave et til dig på det rette sted. Som med alle andre elektriske installationer er det vigtigt, at det er en professionel, der laver denne del af arbejdet.

Hvis der allerede er et luftudtag til emhætten, kan du bruge det til den nye installation. Hvis ikke, så skal der laves et. Det kræver en murer da det kan være et større arbejde, end du selv bør påtage dig.

Har du både strømudtag og luftudtag, og skal din emhætte placeres tæt på dem begge to, så er det at komme i gang med at få sat emhætten op og sluttet den til.

Frihøjde har rigtig stor betydning

For at få noget ud af din emhætte, må den ikke hænge for højt over komfuret. Selvom den kommer med e kraftigt sug, vil denne placering ikke fjerne mados og fedt fra køkkenet, når du laver mad. Det vil gøre din installation lidt ligegyldig, og det er ikke meningen.

Men din emhætte må heller ikke hænge for tæt på komfuret. I sidste ende kan et gasblus antænde madfedtet, men selvom det ikke går så galt, så har du ikke det samme udsyn og arbejdsplads på denne måde.

Har du et gasblus, skal afstanden fra blussene til emhætten være på minimum 70 centimeter. Ved andre typer af komfurer kan afstanden sænkes til 60 centimeter. Er emhætten større end komfuret, er det heller ikke et problem. Er der mellem 5 og 10 centimeter i hver side, vil mere af den em og os blive suget med ud. Mindre kan gøre det, så længe din emhætte ikke er mindre end komfuret.

Følg altid den medfølgende vejledning

Alle emhætter kommer med en rigtig god og grundig vejledning. Desuden er emhætter på ingen måde ens. Monterer du den selv, så skal du bare følge vejledningen til punkt og prikke. Det vil sikre, at den kommer til at sidde korrekt, men også at den kommer til at fungere korrekt.

Er den monteret og installeret korrekt, så kan du nemt holde et stykke papir op mod den, når den kører, og du kan være sikker på, at papiret bliver siddende på emhætten.

I den medfølgende vejledning er der også gode råd til rengøring. Følger du dem, så får din emhætte en meget længere levetid, og den bliver ved med at virke perfekt.